Αγιογραφείο
Φωλιασμένη καθώς είναι η Μονή μέσα στους ελαιώνες του κάμπου που την περιβάλλει, επεκτείνει και μεταφέρει και στον αγιογραφικό της «κάμπο» τον αντίστοιχο λαδί «κάμπο» του Πανσέληνου. Τόσο στις φορητές εικόνες όσο και στην τοιχογραφία δίδεται ἰδιαίτερη προσοχή στο χρώμα, καθώς αυτό εκλαμβάνεται ως ορατή μορφή του φωτός της υπερβατικής θεότητας. Η αγιογραφική ομάδα της μονής χρησιμοποιεί για τα πρόσωπα τον λαδοπράσινο προπλασμό, πάνω στον οποίο τοποθετούνται απανωτά στρώματα «σάρκας», για να καταλήξουν στις πιο φωτεινές «ψιμυθιές», ώστε τα πρόσωπα να πάρουν την απαλή και υπερκόσμια έκφραση της αγιότητος και να φωτίζονται εκ των ένδον. «…θεοί εκ Θεού θεούμενοι, φωτιζόμενοι και μυστικώς ενεργούμενοι…»
Το αγιογραφικό εργαστήριο της Μονής, ακολουθώντας πιστά την αγιογραφική παράδοση και αφομοιώνοντας με διάκριση και σεβασμό την πλούσια και μεστή εμπειρία της, καταθέτει εν συνεχεία την προσωπική του δημιουργική έκφραση, ως μία ακόμη «πινελιά» στον πολύχρωμο καμβά της τέχνης.
Η ΑΓΙΟΓΡΑΦΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΟΛΙΚΟΥ
Aπό την αρχή της λειτουργίας του αγιογραφικού εργαστηρίου, οι αδελφές είχαν επιδοθεί στην συστηματική μελέτη και μαθητεία της βυζαντινής τοιχογραφίας, αναζητώντας την πλέον ιδανική μέθοδο με την οποία θα επιτύγχαναν το αναλλοίωτο της τοιχογραφίας, όπως αυτή διεσώθη στα καθολικά και τις τράπεζες των μονών του Aγίου Όρους αλλά και πολλών άλλων μνημείων της Ορθοδοξίας.
Ως αποτέλεσμα αυτής της αναζήτησης προέκυψε και η ανάγκη της δημιουργίας του Διαγνωστικού Kέντρου Έργων Tέχνης, που εγκαινίασε μία νέα επιστημονική προσέγγιση στο θέμα, προκειμένου να έρθουν στο φως τα κρυμμένα μυστικά των βυζαντινών καλλιτεχνών.
Έτσι, μέσα από αυτόν τον νέο, πρωτότυπο και πολλά υποσχόμενο τρόπο επικοινωνίας ανάμεσα στην ιστορία, την αισθητική και την επιστημονική διάγνωση των υλικών, οι μοναχές αγιογράφοι προχώρησαν στην πρακτική πλέον εφαρμογή των αποτελεσμάτων της πολυετούς έρευνάς τους: Στο κτιτορικό έργο της αγιογράφησης του Καθολικού της Μονής, που αποτελεί κτηριακά, αλλά κυρίως πνευματικά, τον πυρήνα της ζωής των Ιερών Μονών.
Η αγιογράφηση άρχισε τον Nοέμβριο του 1996, με την εντυπωσιακή ιστόρηση της αυστηρής και ταυτόχρονα στοργικής μορφής του Παντοκράτορος στον τρούλο, η οποία περιγράφεται από τους ευχετικούς στίχους:
«ΣHN AMΠEΛON EYΛOΓHΣON ΠOIMNHN THΣ OPMYΛIAΣ, HN ΘAYMAΣTΩΣ EΦYTEYΣAΣ ΔEΣΠOTA ΠANTOKPATOP, KAI TPYΓHΣON KAΛΛIKAPΠON TAYTHN EN ΠAPAΔEIΣΩ, OTAN KPINHΣ TON KOΣMON ΣOY, KYPIE EΛEHMON».
Στην αγιογράφηση του Καθολικού, που αποτελεί αποκλειστικό έργο των μοναχών, ακολουθήθηκε η τεχνοτροπία της Μακεδονικής σχολής των αρχών του ΙΔ΄ αιώνα, με αποτέλεσμα την αποκάλυψη μιας θαυμαστής σύνθεσης παραστάσεων και χρωμάτων, χαρακτηριστικής για την αρμονία και την φωτεινότητά της. Θεαματική και επιβλητική είναι η παράσταση του Ευαγγελισμού σε ερυθρό έναστρο φόντο εκατέρωθεν της βασιλικής πύλης, που καλωσορίζει χαρμόσυνα τους προσκυνητές, ευαγγελιζόμενη σ’ έναν κόσμο ανύποπτο της θείας χαράς το μήνυμα της «απ᾽ αιώνος ελπίδος μας».
Η αγιογράφηση του Καθολικού ολοκληρώθηκε το 2010, ύστερα από επίπονη αλλά πολλαπλώς καρποφόρα διαδρομή, που άνοιξε τον δρόμο για μια πιο άμεση -ψηλαφητή κυριολεκτικά- επικοινωνία με την ουράνια πραγματικότητα. Μια επικοινωνία που επεκτείνεται με γοργό ρυθμό και στα λοιπά παρεκκλήσια της Μονής.